Paluu Keniaan -näyttelyhankkeen työpajatapaaminen Gallen-Kallelan Museossa.

Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry on valinnut Gallen-Kallelan Museon Paluu Keniaan -näyttelyn vuoden 2023 museopedagogiseksi teoksi. Vuosittain jaettavalla palkinnolla Pedaali ry nostaa esiin esimerkillisiä ja huomionarvoisia panostuksia suomalaisten museoiden yleisötyöhön ja pedagogiseen toimintaan. Tunnustuspalkinto jaettiin Suomen Museoliiton Yleisötyöpäivillä 6.9.2023 Mäntässä.

Gallen-Kallelan Museon museolehtori Minna Turunen ja kunniamaininnan saaneen TATAMURI museossa -hankkeen Lila Heinola vastaanottivat palkinnot Suomen Museoliiton yleisötyöpäivillä Mäntässä. Kuva: Pedaali ry/ Iisa Aaltonen.

Paluu Keniaan -hankkeessa tavoiteltiin vastavuoroisuutta ja antikoloniaalisten käytäntöjen tuomista museotyön arkeen. Näyttelyhanke toteutettiin yhdessä Suomessa asuvan kenialaistaustaisen asiantuntijayleisön kanssa. Hankkeeseen palkattu kenialaistaustainen yhteisökoordinaattori David Okelo kokosi työpajaosallistujat, jotka osallistuivat näyttelytekstien tuottamiseen ja aineiston valintaan. Yhteisissä tapaamisissa keskusteltiin näyttelyn teemoista, kuten kolonialismia, metsästyksestä, Kenian historiasta, sekä tutustuttiin näyttelyn aineistoihin: taiteeseen ja museon esinekokoelmiin. Työpajoihin osallistuneiden haastatteluja julkaistiin saliteksteinä ja osana näyttelykirjaa ja ne tallennettiin museon kokoelmaan. Yhteiskuratoinnin kautta museo avasi institutionaalista toimintaansa kenialaistaustaisille yleisöille ja vahvisti heidän osallisuuttaan kulttuuriperintöön uuden tiedon ja merkitysten tuottajina. Näyttelyhanke on osoittanut, että vaikeitakin historiallisia aiheita ja kokoelmia voidaan käsitellä museoissa yhteisöjä yhdistävällä tavalla.

Hankkeen aikana museo julkaisi aihetta tukevan Paluu Keniaan – Uusia unelmia Gallen-Kallelan Afrikasta -julkaisun, johon ovat kirjoittaneet tutkijat Suomesta ja Keniasta. Julkaisu päivittää matkaan liittyvää kirjallisuutta ja tuo esiin ajankohtaisia tutkimuksellisia näkökulmia. Artikkeleiden lomassa julkaistiin osia kenialaisen työryhmän jäsenten haastatteluista. Julkaisuun tilattiin kaksi artikkelia Kenian kansallismuseon tutkijoilta. Tutkijat Lydia Gatundu Galavu ja Mercy Gakii osallistuivat myös etäyhteyden kautta museolla keväällä 2023 järjestettyyn paneelikeskusteluun, jossa nostettiin esiin näyttelyn teemoja metsästyksestä aina Gallen-Kallelan taiteelliseen tuotantoon osana kenialaista taiteen historiaa. Yhteistyö Kenian kansallismuseon tutkijoiden kanssa on jatkumoa vuoden 2017 Suomi 100-juhlavuoden Gallen-Kallela in Kenya -näyttelylle, joka oli esillä Kenian kansallismuseossa Nairobissa. Pitkään jatkuneen yhteistyön tarkoituksena on tiedon avoin tiedon jakaminen museon kokoelmiin liittyvistä esineistä niiden alkuperämaan edustajille.

Pedaali ry perustelee palkinnon saajan valintaa seuraavanlaisesti:

Paluu Keniaan -hankkeessa on rohkeasti tavoitettu uusi asiantuntijayleisö ja onnistuttu yhdessä tekemisessä monimutkaisen ja haastavan aiheen tiimoilta. Museossa kuunneltiin ennakkoluulottomasti ja aidosti kenialaistaustaisia asiantuntijoita. Hanke osoitti, kuinka yleisön kanssa tehdyn yhteistyön avulla kokoelmatietoja voidaan täydentää ja tietoa tallentaa myös tulevaisuuden suomalaisia varten. Hanke kattoi laajasti museon eri toiminnot ja on hieno esimerkki siitä, miten perusteellisesti mietitty ja hyvin tehty yleisötyö hyödyttää koko museo-organisaatiota ja tukee museon eri toimintoja.

Näyttelyhanketta ovat tukeneet Espoon kaupunki sekä Koneen Säätiö.

Paluu Keniaan, Gallen-Kallelan Museossa 11.3.2023–28.1.2024.


Tarvaspää kesällä

Ajankohtaista

Tutustu museon ajankohtaisiin näyttelyihin, tapahtumiin, opastuksiin sekä ajankohtaisiin tiedotteisiin.

Ajankohtaista
Akseli Gallen-Kallelan teos Madonna, jonka mallina toimivat hänen vaimonsa Mary sekä vastasyntynyt tytär Impi Marjatta.

Museon kokoelmat

Museon kokoelmat kertovat tarinaansa Akseli Gallen-Kallelan taiteesta, elämästä ja mielenkiinnon kohteista.

Perustietoa kokoelmista

Kokoelmat Finnassa

Kysy museolta

Kokoelmat