Juhlavuosi lähestyy – Akseli Gallen-Kallela 160 vuotta
Minna | 21.10.2024
Huhtikuun 26. päivä 2025 tulee kuluneeksi 160 vuotta ruotsinkieliseen säätyläisperheeseen syntyneen Axel Waldemar Gallénin syntymästä. Vuonna 1907 nimensä Akseli Gallen-Kallelaksi muuttaneen taiteilijan elämää ja taidetta juhlistetaan koko vuoden ajan tapahtumin, näyttelyin sekä aineistojulkaisuin.
Juhlavuoden näyttelytarjonta pyörähtää käyntiin esoterian hengessä. Helmikuussa 2025 avautuva uusi näyttely Aleksandra Ionowa – näkyjä henkimaailmasta ja rauhasta nostaa esiin suomalaisen taiteilijan, josta monet eivät ole aiemmin kuulleet. Alexandra Ionowan (1899–1980) lähipiiri tunsi hänet ihmeellisenä mystikkotaiteilijana, jolla uskottiin olevan tärkeä rooli ihmiskunnan henkisessä kehityksessä. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan tuoreeseen tutkimukseen pohjautuva tietokirja, jonka ovat kirjoittaneet aihealueen koti- ja ulkomaiset asiantuntijat. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Ionowa-säätiön kanssa ja sen on kuratoinut taiteen ja uskonnon tutkija, FT Nina Kokkinen
Kesän 2025 näyttelyssä tutustutaan Akseli Gallen-Kallelaan taideteolliseen tuotantoon. Akseli Gallen-Kallelaa luonnehditaan suomalaisen modernin taideteollisuuden ”isäksi”, jonka suunnitelmat tekstiilit ja huonekalut Suomen paviljongin Iris-huonetta varten Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 ovat olleet luomassa käsitystä niin kutsutusta suomalaisesta tyylistä. Tahton tehdä kaiken itse! -näyttelyssä on esillä tekstiilejä, huonekaluja, esineitä ja taidetta museon kokoelmasta sekä muista kokoelmista.
Syksyllä avautuva Pentti Linkolan elämäntyöhön keskittyvä Pentti Linkolan jalanjäljillä -näyttely toteutetaan yhteistyössä Luonnonperintösäätiön kanssa. Valokuvataiteellinen näyttely tuo esille vanhoja metsiä ja uhanalaisia elinympäristöjä, jotka olivat ekofilosofi, kalastaja Pentti Linkolalle (1932–2020) tärkeitä elinpiirejä ja retkien kohteita. Näyttelyn keskeisenä visuaalisena elementtinä ovat valokuvataiteilija Taneli Eskolan maisemavalokuvat. Gallen-Kallelan maalaukset kiinnittyvät taiteilijan henkilökohtaisen luonnontunteen tarkasteluun ja ajatuksiin metsien ja puiden pyhyydestä. Tietokirjailija Anneli Jussilan näyttelytekstit syventävät linkolalaista ajattelua ja ympäristöfilosofin huolta elintärkeän luonnonperinnön katoamisesta. Näyttely on vahva puheenvuoro luonnonsuojelun merkityksestä ja vaikutuksesta ajassa, jossa elämme keskellä ilmastonmuutosta ja luontokatoa.
Ajankohtaista
Tutustu museon ajankohtaisiin näyttelyihin, tapahtumiin, opastuksiin sekä ajankohtaisiin tiedotteisiin.
Museon kokoelmat
Museon kokoelmat kertovat tarinaansa Akseli Gallen-Kallelan taiteesta, elämästä ja mielenkiinnon kohteista.