Lauri Isola: Sotka & mehiläinen
11.06.2025–11.06.2025
Lauri Isolan (s. 1975) ympäristötaideteos Sotka & mehiläinen on saanut inspiraationsa Kalevalasta. Teos sijoittuu niittyrinteeseen Tarvaspään ateljeelinnan alapuolelle, suurten tammien katveeseen. Ympäristötaideteoksen läheisyydessä pörräävät myös museomehiläisemme.
Taiteilijaa ovat innoittaneet kalevalaisen maailman synnyttäjälintu Sotka, ja Lemminkäisen äitiä auttava mehiläinen. Teos on allegorinen kompositio erilaisista Kalevalan näkymistä ja tapahtumista. Vuorovaikutteinen ympäristötaideteos saa inspiraation luonnosta ja muinaisesta menneisyydestä, joka elää Kalevan tarustoissa.
Teos koostuu hiiltyneistä aidoista, joiden välistä laskeutuu Tuonelan virtaa kuvaava hirsinen puro. Sotkan pesäpuu ja mehiläisten kolopuupesä nousevat korkealle tammien katveeseen. Teoksen keskiön nurmikummusta säteilevät vanhalla nurmikolla kelluvat nurmilaikut. Taiteilija on valinnut teoksen elementit niin, että ne eivät häiritse museon pihapiirin ekosysteemiä. Mehiläiset ovat tervetulleita pesimään kolopuuhun. Tarvaspään ateljeelinnaan teosta yhdistää tervan tuoksu.
Teos on jatkumoa kansanperinnettä ja kalevalaista maailmaa yhdistelevälle Sotkan paluu -teokselle (2022). Teoksen avulla pyrittiin palauttamaan Kalevalan taruista tunnettu sotka (telkkä) pesimälajiksi Tarvaspään Pellavaniemeen.
Sotka & Mehiläinen on osa Kalevala – Euroopan Kulttuuriperintötunnus -hanketta, jossa Gallen-Kallelan Museo on mukana. Kalevala sai Euroopan komission myöntämän Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (EHL) keväällä 2024.
Museovirasto on tukenut taiteilijan työtä taiteilijapalkkiolla ja teoksen materiaaleja on sponsoroinut Finnurmi Oy .
Tietoa esteettömyydestä
Tutustuthan museon esteettömyystietoihin sekä turvallisemman tilan ohjeisiin ennen museovierailua. Esteettömyystiedoista löydät tärkeää tietoa parkkipaikan ja wc-tilojen sijainnista sekä rakennusten esteettömyydestä.
Ajankohtaista
Tutustu museon ajankohtaisiin näyttelyihin, tapahtumiin, opastuksiin sekä ajankohtaisiin tiedotteisiin.