Ladataan Tapahtumat
Kuvassa on Mary Gallen-Kallela pukeutuneena perinteiseen vienalaisen naisen pukuun. Hän istuu karjalaistuvassa tekemässä käsityötä.

Akseli Gallen-Kallela, Mary Gallén ompelee karjalaistuvassa, 1890. Gallen-Kallelan Museo. Kuvaaja: Jukka Paavola.

Sydänmailla -näyttelyn keskiössä on museonjohtaja Tuija Wahlroosin tekemä tutkimus Akselin ja Maryn häämatkasta Kainuuseen ja Vienan Karjalaan. Wahlroosin tutkimus tuo esille uutta tietoa tarunhohtoiseksi muodostuneesta matkasta, josta taiteilijakarelianismin katsotaan alkaneen. Matka oli nuorenparin ensimmäinen yhdessä koettu seikkailu, jonka muistoihin palattiin vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

Metsän puut ja syrjäisten seutujen asukkaiden tarinat ja uskomukset puhuivat taiteilijalle omaa kieltään. Omissa mielikuvissaan Gallen-Kallelan näki korpiseutujen ihmisen elävän sopusoinnussa luonnon kanssa ja näkevän kaikki sen pienimmätkin vivahteet. Häämatkan aikana tehdyillä Vienan Karjalaan suuntautuneilla tutkimusmatkoilla oli mukana myös Pariisin taideakatemiasta tuttu taiteilijaystävä Louis Sparre (1863–1964).  

Gallen-Kallelan rakkaus luontoon jatkui voimakkaana läpi elämän mikä heijastuu myös hänen myöhäisempiin maisemamaalauksiinsa. Taiteilija luonnehtii Kallela-kirjassaan (1924):

”Metsän kasvikunta tulee läheiseksi ystäväksi, puitten keskuudessa alkaa erottaa melkein luonteita, ja eriluonteisille ihminen ilmaisee eri asioita: toisia solakoille koivuille kuin lakkapää petäjille, toisia harmaille kelohongille kuin jylhän tummille kuusille.” 

Näyttelyssä tarkastellaan taideteoksin, valokuvien ja paikkoihin liittyvien muistojen kautta häämatkan polveilevaa kulkua Viipurista Kuhmoniemeen, Lapinsalmen torppaan ja edelleen rajantakaiseen Vienan Karjalaan sekä haltioidutaan Keski-Suomen metsien maisemista.

Artikkelikuva: Akseli Gallen-Kallela: Maisema Kuhmosta, 1890. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Mänttä. Kuvaaja: Vesa Aaltonen. Kuvaa rajattu maltillisesti.

Kainuun kulttuurirahaston logo

Tietoa esteettömyydestä

Tutustuthan museon esteettömyystietoihin sekä turvallisemman tilan ohjeisiin ennen museovierailua. Esteettömyystiedoista löydät tärkeää tietoa parkkipaikan ja wc-tilojen sijainnista sekä rakennusten esteettömyydestä.

Esteettömyys

Turvallisemman tilan ohjeet

Esteettömyys
Tarvaspää kesällä

Ajankohtaista

Tutustu museon ajankohtaisiin näyttelyihin, tapahtumiin, opastuksiin sekä ajankohtaisiin tiedotteisiin.

Ajankohtaista

Gallen-Kallelan Museo

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna esittelee vaihtuvissa näyttelyissä Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. Museo tarjoaa monipuolista toimintaa ja tapahtumia sekä toimii Akseli Gallen-Kallelaan liittyvän tiedon keskuksena.

Tervetuloa tutustumaan tuttuun ja tuntemattomaan taiteilijaan, Akseli Gallen-Kallelaan!

Kahvia ja kulttuuria

Cafe Zoceria Tarvaspää

Ajankohtaista