Museo

Lämpimästi tervetuloa Gallen-Kallelan Museoon!  

 

Gallen-Kallelan Museossa virkistäydyt Akseli Gallen-Kallelan (18651931) taiteen, Tarvaspään ainutlaatuisen kulttuuriympäristön ja moni-ilmeisen luonnon parissa ympäri vuoden. Museon vaihtuvissa näyttelyissä kerromme taiteilijasta ja hänen elämästään, lukuisista matkoista ja kohtaamistaan ihmisistä hänen rakastetun taiteensa kautta.


Akseli Gallen-Kallelan itselleen suunnittelema Tarvaspää on yksi Suomen merkittävimmistä 1900-luvun alun ateljeehuviloista. Arkkitehtonisesti ainutlaatuinen ateljeelinna valmistui vuonna 1913. Museoalue rakennuksineen on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

 

Gallen-Kallelan Museo on taiteilijan elämäntyötä ja taidetta vaaliva, ammatillisesti hoidettu, yksityinen taide- ja kulttuurihistoriallinen museo. Vuonna 1961 avattua museota ylläpitää Akseli Gallen-Kallelan Museosäätiö.

Museon arvot

  • Ekologisuus, avoimuus,  luotettavuus ja ihmisläheisyys

Museo pyrkii toiminnassaan ekologisuuteen ja tuottamaan hyvinvointia. Museon arvot sekä ympäristölupaus ohjaavat toimintaamme. Museo on sitoutunut toiminnassaan noudattamaan turvallisemman tilan ohjeistuksia.

 

Museon henkilökunnan yhteystiedot löydät tästä linkistä.

Yhteistyökumppanit

Suomen museoliiton jäsenistö ylläpitää yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta. Gallen-Kallelan Museo on museoliiton jäsenmuseo.

Espoon kaupunki on museon pitkäaikainen kumppani ja tukija. Museo kuluu myös kaupungin KulttuuriEspoo -verkostoon.

Small Art Museums Helsinki on yhteistyöverkosto, joka tuo yhteen Helsingin seudulla sijaitsevia kodinomaisia taidemuseoita.

Laajalahden museot tuo yhteen seitsemän museokohdetta, jotka sijaitsevat Laajalahden ympärillä Espoossa sekä Länsi-Helsingissä.

Iconic Houses on kansainvälinen verkosto, joka tuo yhteen arkkitehtonisesti merkittäviä rakennuskohteita sekä taiteilijakoteja.

Artist's Studio Museum Network on kansainvälinen verkosto, joka tuo yhteen taiteilijoiden studioissa toimivia museoita ympäri Eurooppaa.

Finna on museoiden, kirjastojen ja arkistojen yhteinen hakupalvelu, joka kokoaa satojen kotimaisten toimijoiden aineistot saman haun alle.

Museokortti on pääsylippusi yli 350 museoon Suomessa. Gallen-Kallelan Museo on osa museokortin verkostoa.

Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.

Suomen Tumman Mehiläisen Hoitajat ry on valtakunnallinen mehiläishoitoyhdistys, joka kokoaa yhteen uhanalaisen eurooppalaisen tumman mehiläisen (Apis mellifera mellifera) suojelusta kiinnostuneita. Gallen-Kallelan Museo on yhdistyksen kannattajajäsen.

Hankkeet ja yhteistyöprojektit

Aikakoneita ja utopioita -kehittämishankkeessa 2020-2022  taiteilijamuseot tutkivat mahdollisuuksiaan toimia yhteiskunnallisissa murroskohdissa. Hankkeeseen osallistuivat Aino ja Jean Sibeliuksen koti Ainola, Gallen-Kallelan Museo Tarvaspää ja Emil Wikströmin taiteilijakoti Visavuori. Hankkeelle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-tuki.

Aikamatkoja -hankkeen tavoitteena on taiteilijakotimuseoiden yhteistyön kehittäminen ja kotimuseoiden tunnettavuuden lisääminen. Hanke oli käynnissä vuosina 2021-2023. Aikamatkoja-verkostoon kuuluu yli 28 kotimuseota, jotka kattavat koko Suomen Espoosta Kittilään ja Naantalista Lieksaan.

Paluu Keniaan -näyttelyhankkeessa Akseli Gallen-Kallelan Afrikan-matkaan liittyviä aineistoja käsiteltiin käsiteltiin yhdessä kenialaisten toimijoiden kanssa sekä Suomessa että Keniassa. Hankkeessa toteutettiin näyttely yhteistyössä kenialaistaustaisen asiantuntijayleisön kanssa, sekä aihetta tukeva julkaisu, johon tilattiin artikkelit Kenian kansallismuseon tutkijoilta. Hankkeessa tavoiteltiin vastavuoroisuutta ja antikoloniaalisten käytäntöjen tuomista museotyön arkeen ja avattiin tietoa museon kokoelmaesineistä niiden alkuperämaan instituutioille. Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry valitsi näyttelyn vuoden 2023 museopedagogiseksi teoksi.  Hanke sai tukea Koneen Säätiöltä sekä Espoon kaupungilta.

Suomen tarinat -hankkeessa tutkitaan suomalaista historiakulttuuria. Gallen-Kallelan Museo osallistuu hankkeen taideosuuteen, jossa moninaisista taustoista tulevia taiteilijoita kutsutaan pohtimaan ja uudistamaan käsitettä suomalaisuudesta.

Kalevala elävä eeppinen eepos -hankkeessa haettiin Euroopan kulttuuriperintötunnusta Kalevalalle elävänä eeposperinteenä. Hankkeen toteuttajia ovat Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, joka on hankkeen päähakija, sekä Gallen-Kallelan Museo, Juminkeko-säätiö ja Parppeinvaaran runokylä yhdessä laajan yhteistyöverkoston kanssa. Kalevalaseura-säätiö toimii yhteistyöverkoston kokoavana tahona. Tunnus myönnettiin keväällä 2024 ja hanke jatkuu vuoteen 2028 asti.

Tutustu Gallen-Kallelan Museon rekisteri- ja tietosuojaselosteeseen tästä linkistä.

Akseli Gallen-Kallelan teos Madonna, jonka mallina toimivat hänen vaimonsa Mary sekä vastasyntynyt tytär Impi Marjatta.

Museon kokoelmat

Museon kokoelmat kertovat tarinaansa Akseli Gallen-Kallelan taiteesta, elämästä ja mielenkiinnon kohteista.

Perustietoa kokoelmista

Kokoelmat Finnassa

Kysy museolta

Kokoelmat

Aineistot verkossa

Tämän linkin alta löydät tietoa museon tarjoamista verkkoaineistoista. Tutustu museon virtuaaliesittelyyn, avoimiin aineistoihin, kuuntele podcasteja ja tutustu verkkonäyttelyihin.

Lue lisää

Verkossa

Gallen-Kallelan Museo

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna esittelee vaihtuvissa näyttelyissä Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. Museo tarjoaa monipuolista toimintaa ja tapahtumia sekä toimii Akseli Gallen-Kallelaan liittyvän tiedon keskuksena.

Tervetuloa tutustumaan tuttuun ja tuntemattomaan taiteilijaan, Akseli Gallen-Kallelaan!

Kahvia ja kulttuuria

Cafe Zoceria Tarvaspää

Ajankohtaista