Tammikuun 26. päättynyt näyttelymme kiinnosti museokävijöitä läheltä ja kaukaa. Kävijämäärä ei kuitenkaan kerro kaikkea näyttelyn menestyksestä. Näyttelypäällikkömme Anne Pelin nostaa yhteistyön kenialaisten kanssa Paluu Keniaan –hankkeen tärkeimpänä onnistumisena:

– Tämä oli ensimmäinen kerta kun tarkastelimme Akselin Kenian matkaa yhdessä kenialaisten kanssa. Näyttelyhanke oli huikea oppimatka Akselin perheen Kenian matkan kokoelmiin ja sen merkityksiin kenialaisen yhteisön näkökulmasta. Kohtaamiset Suomessa asuvien kenialaisten kanssa olivat erittäin antoisia. Kenialaisten tarinat tulivat esille myös näyttelyn teksteissä, ja niissä pohdittiin muun muassa ilmastonmuutoksen tuomia haasteita kenialaiselle luonnolle ja maiseman kokemista.

Kenialaisen näyttelytyöryhmän kanssa järjestettiin ryhmätapaamisia reilun kahden vuoden ajan. Tapaamisissa pohdittiin museokokoelman esineiden merkityksiä. Myös hankalia aiheita, kuten repatriaatiota ja kolonialismin vaikutusta nykyajan metsästyskulttuuriin Keniassa käsiteltiin yhdessä.  

– Lisäksi Kenian kansallismuseon tutkijat Mercy Gakii ja Lydia Gatundu Galavu kirjoittivat artikkelit näyttelyjulkaisuun ja osallistuivat livestriimattuun seminaariimme huhtikuussa 2023. Yhteistyö kenialaisten tutkijoiden kanssa oli erittäin onnistunutta, ja toivomme tutkimuksellisen yhteistyön jatkuvan myös tulevaisuudessa, näyttelypäällikkö Pelin toivoo.

Paluu Keniaan -näyttelyn onnistumisiin kuuluu ehdottomasti myös Vuoden Museopedagoginen teko –palkinto. Museolehtori Minna Turunen vastaanotti Pedaali ry:n palkinnon syyskuussa 2023 Mäntässä Museoliiton yleisötyöpäivillä kiitollisena koko näyttelytyöryhmän puolesta. 

Tarvaspää kesällä

Ajankohtaista

Tutustu museon ajankohtaisiin näyttelyihin, tapahtumiin, opastuksiin sekä ajankohtaisiin tiedotteisiin.

Ajankohtaista
Akseli Gallen-Kallelan teos Madonna, jonka mallina toimivat hänen vaimonsa Mary sekä vastasyntynyt tytär Impi Marjatta.

Museon kokoelmat

Museon kokoelmat kertovat tarinaansa Akseli Gallen-Kallelan taiteesta, elämästä ja mielenkiinnon kohteista.

Perustietoa kokoelmista

Kokoelmat Finnassa

Kysy museolta

Kokoelmat