Savusauna

Akselin savusauna

Kesällä 1913 Akseli Gallen-Kallela rakensi Tarvaspäähän savusaunan, joka oli osittain rantarinteeseen kaivettu. Eräs vieras tokaisi, että löylyihin mahtui koko Jukolan veljeskunta.

Sauna luultavasti siirrettiin paikalle muualta, sillä hyvät hirret on ollut tapana käyttää toistamiseen. Savusauna on esimerkki siitä kiinnostuksesta kansankulttuuriin, joka säilyi läpi Akseli Gallen-Kallelan elämän. Saunasta Gallen-Kallelan perhe pulahteli Laajalahteen uimaan. Nousipa Laajalahden laineista rantaan joskus myös naapuri, kuvanveistäjä Ville Vallgrenin vaimo Viivi ja tämän lemmikkipossut.

Akselin kanssa Tarvaspäässä saunonut muisteli:

”Tarvaspään Seppo asteli saunaan eikä ollut sieltä lähteä pois. Välillä käytiin Laajalahden vedessä vilvoittautumassa, taas lauteille takaisin, ja Jorma löi uutta löylyä. Alkoi jo arveluttaa savusaunassa syntynyttäkin miestä tämä urheilu, joka ei suinkaan tapahtunut kilpailumielessä, vaan isännän itsensä hartaasta halusta.”

Mikä on savusauna?

Savusauna on sauna, jossa ei ole savupiippua. Lämmitettäessä savu nousee kiukaan kiviröykkiön läpi saunan sisälle. Saunassa on kuitenkin lakeistorvi ja savuräppänä takaseinässä. Lämmittämisen lopuksi heitetään häkälöylyt ja sauna tuuletetaan. Siten myrkyllinen häkä tuulettuu saunasta pois. Tarvaspään saunan lämmittäminen kestää seitsemän tuntia. Saunan suuri kiuas pysyy lämpimänä useita tunteja.

Sauna on tehty pyöröhirrestä ja salvottu pitkänurkkaisesti. Se tarkoittaa, että nurkissa hirret menevät ristiin, eikä niiden päitä ole lyhennetty. Tällainen salvostapa ja pyöröhirsirakentaminen olivat Akseli Gallen-Kallelan eläessä yleisiä Itä-Suomessa.

Savusaunan löydät, kun kuljet Tarvaspään pihamaalla tietä, joka vie lähimmäksi merta. Siellä odottavat rantaan johtavat portaat. Niitä laskeutuen pääset Tarvaspään savusaunalle. Yksityisellä opastuksella voit tiedustella, pääseekö saunaan kurkkaamaan.

Sauna on edelleen toiminnassa ja sitä lämmitetään muutaman kerran vuodessa.

Haluatko tietää, miten sauna lämmitetään?

Savusaunan lämmittäminen on osa museotyötä Gallen-Kallelan Museolla. Lämmitimme saunan lokakuussa 2023 syystalkoita varten. Videolla kerromme saunan historiasta ja sen lämmittämisen eri vaiheista. Video kun kuvattu Suomen Saunaseuran Ry:n tuella.

 

Akseli Gallen-Kallelan teos Madonna, jonka mallina toimivat hänen vaimonsa Mary sekä vastasyntynyt tytär Impi Marjatta.

Museon kokoelmat

Museon kokoelmat kertovat tarinaansa Akseli Gallen-Kallelan taiteesta, elämästä ja mielenkiinnon kohteista.

Perustietoa kokoelmista

Kokoelmat Finnassa

Kysy museolta

Kokoelmat

Aineistot verkossa

Tämän linkin alta löydät tietoa museon tarjoamista verkkoaineistoista. Tutustu museon virtuaaliesittelyyn, avoimiin aineistoihin, kuuntele podcasteja ja tutustu verkkonäyttelyihin.

Lue lisää

Verkossa

Gallen-Kallelan Museo

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna esittelee vaihtuvissa näyttelyissä Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. Museo tarjoaa monipuolista toimintaa ja tapahtumia sekä toimii Akseli Gallen-Kallelaan liittyvän tiedon keskuksena.

Tervetuloa tutustumaan tuttuun ja tuntemattomaan taiteilijaan, Akseli Gallen-Kallelaan!

Kahvia ja kulttuuria

Cafe Zoceria Tarvaspää

Ajankohtaista