Savusauna
Akselin savusauna
Sauna luultavasti siirrettiin paikalle muualta, sillä hyvät hirret on ollut tapana käyttää toistamiseen. Savusauna on esimerkki siitä kiinnostuksesta kansankulttuuriin, joka säilyi läpi Akseli Gallen-Kallelan elämän. Saunasta Gallen-Kallelan perhe pulahteli Laajalahteen uimaan. Nousipa Laajalahden laineista rantaan joskus myös naapuri, kuvanveistäjä Ville Vallgrenin vaimo Viivi ja tämän lemmikkipossut.
Akselin kanssa Tarvaspäässä saunonut muisteli:
”Tarvaspään Seppo asteli saunaan eikä ollut sieltä lähteä pois. Välillä käytiin Laajalahden vedessä vilvoittautumassa, taas lauteille takaisin, ja Jorma löi uutta löylyä. Alkoi jo arveluttaa savusaunassa syntynyttäkin miestä tämä urheilu, joka ei suinkaan tapahtunut kilpailumielessä, vaan isännän itsensä hartaasta halusta.”
Mikä on savusauna?
Sauna on tehty pyöröhirrestä ja salvottu pitkänurkkaisesti. Se tarkoittaa, että nurkissa hirret menevät ristiin, eikä niiden päitä ole lyhennetty. Tällainen salvostapa ja pyöröhirsirakentaminen olivat Akseli Gallen-Kallelan eläessä yleisiä Itä-Suomessa.
Savusaunan löydät, kun
Sauna on edelleen toiminnassa ja sitä lämmitetään muutaman kerran vuodessa.
Haluatko tietää, miten sauna lämmitetään?
Savusaunan lämmittäminen on osa museotyötä Gallen-Kallelan Museolla. Lämmitimme saunan lokakuussa 2023 syystalkoita varten. Videolla kerromme saunan historiasta ja sen lämmittämisen eri vaiheista. Video kun kuvattu Suomen Saunaseuran Ry:n tuella.
Museon kokoelmat
Museon kokoelmat kertovat tarinaansa Akseli Gallen-Kallelan taiteesta, elämästä ja mielenkiinnon kohteista.