Tulossa: Aleksandra Ionowa – näkyjä henkimaailmasta ja rauhasta
08.02.2025–01.06.2025
Gallen-Kallelan Museo
Aleksandra Ionowa – näkyjä henkimaailmasta ja rauhasta 8.2.–1.6.2025
Gallen-Kallelan Museossa helmikuussa 2025 avautuva näyttely Aleksandra Ionowa – näkyjä henkimaailmasta ja rauhasta nostaa esiin suomalaisen taiteilijan, josta monet eivät ole aiemmin kuulleet.
Aleksandra Ionowan (1899–1980) lähipiiri tunsi hänet ihmeellisenä mystikkotaiteilijana, jolla uskottiin olevan tärkeä rooli ihmiskunnan henkisessä kehityksessä. Ruotsalaistaiteilija Hilma af Klintin tavoin Ionowa teki taidettaan henkimaailman ohjauksessa. Näyttelyn on kuratoinut Donner-instituutin tutkijatohtori Nina Kokkinen, joka on erikoistunut taiteen ja uskonnollisuuden tutkimukseen.
Etsijä kulttuurien ja uskontojen rajoilla
Ionowan taide on kiehtonut henkisten etsijöiden ohella eri taidealojen edustajia aina näihin päiviin saakka. Ionowan lähipiiriin kuului myös Suomen tunnetuin teosofi Pekka Ervast ja valtakunnan selvänäkijäksi tituleerattu Aino Kassinen sekä koko joukko muita kiinnostavia kulttuuri- ja taidekentän toimijoita, kuten kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen.
Vaikka Aleksandra Ionowan suku oli lähtöisin Venäjältä, hän vietti elämänsä lähinnä Lahden seudulla yhdessä elämänkumppanin ja sielunsisarensa Selma Mäkelän (1892–1975) kanssa. Ionowan ylirajainen identiteetti pakotti hänet etsimään vastauksia Suomen ja Venäjän välisiin konflikteihin myös henkimaailmasta. Hän halusi etsiä siltaa kahden kotimaansa välille ja punoa yhteen teosofista maailmankuvaa ja ortodoksikristillisyyttä.
Näyttelyssä valotetaan muun muassa Ionowan mediaalisen ja visionäärisen taiteen taustoja sekä niitä henkisiä yhteisöjä, joissa Ionowa ja Mäkelä toimivat aktiivisesti. Esiin piirtyy kuva aiemmin näkymättömiin jääneistä naisten verkostoista, joita teosofit, yhteisvapaamuurarit ja muut henkisyydestä kiinnostuneet naiset punoivat 1900-luvun puolivälin Suomessa.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan tietokirja
Gallen-Kallelan Museon, Ionowa-säätiön sekä tutkijatohtori Nina Kokkisen yhteistyöhankkeessa tuotetaan näyttelyn lisäksi Ionowan taidetta ja elämäntyötä käsittelevä tietokirja, joka nostaa esiin myös Ionowan elämänkumppanin Selma Mäkelän merkittävää roolia. Teoksen ovat kirjoittaneet Kokkisen ohella esoteerisuuden ja henkitaiteen asiantuntijat FT Manon Hedenborg White, FT Nuppu Koivisto-Kaasik, taidehistorioitsija Vivienne Roberts, FM Tiina Tiilikainen ja FM Elina Vuorimies.
Artikkelikuva: Aleksandra Ionowa: Kukka Alli Paasikivelle. Teoksen kuvaa on rajattu.
Tiedustelut ja opastusvaraukset näyttelyyn: info@gallen-kallela.fi
Tietoa esteettömyydestä
Tutustuthan museon esteettömyystietoihin sekä turvallisemman tilan ohjeisiin ennen museovierailua. Esteettömyystiedoista löydät tärkeää tietoa parkkipaikan ja wc-tilojen sijainnista sekä rakennusten esteettömyydestä.
Ajankohtaista
Tutustu museon ajankohtaisiin näyttelyihin, tapahtumiin, opastuksiin sekä ajankohtaisiin tiedotteisiin.