Museon kokoelmat

Gallen-Kallelan Museo on taiteilija Akseli Gallen-Kallelan taidetta, arkkitehtuuria ja vaikutusta tallentava taide- ja kulttuurihistoriallinen museo. Museon kokoelmat kertovat Gallen-Kallelan ja hänen perheensä arkisesta elämästä, matkoista, kiinnostuksen kohteista ja Akseli Gallen-Kallelan taiteesta.

Kokoelmiin kuuluu taideteoksia, esineistöä, arkistoaineistoa, Akseli ja Mary Gallen-Kallelan kotikirjasto sekä Tarvaspään alueen rakennukset. Gallen-Kallelan Museo on Akseli Gallen-Kallelaa koskevan tiedon keskus.

Gallen-Kallelan Museon aineistot Finnassa.

Taidekokoelma

Taidekokoelma tuo esiin Akseli Gallen-Kallelan uraa aina lapsuuden piirustuksista hänen viimeisimpiin vuosiinsa asti. Kokoelmaan kuuluu noin 115 öljymaalausta, yli 550 piirustusta ja luonnosta sekä liki täydellinen Gallen-Kallelan grafiikan kokoelma. Gallen-Kallela oli kiinnostunut monista eri tekniikoista. Kokoelmaan kuuluu käyttögrafiikkaa, kuten julisteita, reliefejä ja veistoksia sekä taideteollisuutta, kuten huonekaluja, tekstiilejä ja lasimaalauksia. Kokoelmiin kuuluu myös joitakin muiden taiteilijoiden teoksia.

Kulttuurihistoriallinen kokoelma

Kulttuurihistoriallinen kokoelma perustuu Akseli Gallen-Kallelan ja hänen perheensä omistamiin aineistoihin. Siitä heijastuvat perheen arki, taiteilijan elämän tapahtumat ja kiinnostuksen kohteet. Kulttuurihistorialliseen kokoelmaan kuuluu taiteilijan työvälineitä, perheen käyttötavaroita ja henkilökohtaista esineistöä kuten vaatteita, leluja, käyttötekstiileitä ja huonekaluja.

Kulttuurihistorialliseen kokoelmaan kuuluu Gallen-Kallelan keräämiä eri kulttuureita edustavia esineitä. Gallen-Kallela keräsi kansatieteellistä esineistöä niin kotimaasta kuin ulkomailta. Nykyisen Kenian alueelle vuosina 1909‒1910 suuntautuneelta matkaltaan Gallen-Kallela toi mukanaan kansatieteellisten esineiden lisäksi luonnontieteellistä materiaalia, kuten eläinten kalloja ja sarvia.

Valokuvakokoelma

Akseli Gallen-Kallela valokuvasi paljon. Gallen-Kallelan Museon valokuvakokoelmaan kuuluu Akseli Gallen-Kallelan ja hänen perheenjäsentensä sekä tuttavien ottamia valokuvia. Kokoelma sisältää esimerkiksi henkilö- ja perhekuvia, kuvia tuttavapiiristä ja ystävistä, otoksia monilta matkoilta Euroopasta, Afrikasta ja Amerikasta sekä kuvia perheen eri kodeista.

Digitoituja historiallisia valokuvia on julkaistu runsaasti Flickr-palvelussa.

Arkisto

Gallen-Kallelan Museossa on monenlaisia taiteilija Akseli Gallen-Kallelaan liittyviä arkistoaineistoja. Arkistokokoelmaan kuuluu muun muassa taiteilijan keräämiä lehtileikkeitä, kuitteja, laskuja, tositteita, esitteitä, henkilöasiakirjoja ja paljon muuta. Gallen-Kallelan Museon kokoelmiin kuuluu Akseli Gallen-Kallelan vastaanottamia kirjeitä ja perheen sisäistä kirjeenvaihtoa.  Akseli Gallen-Kallelan lähettämät kirjeet ovat pääsääntöisesti vastaanottajien arkistoissa.

Luettelo Akseli Gallen-Kallelan vastaanottamien kirjeiden lähettäjistä [linkki]

Akseli ja Mary Gallen-Kallelan kotikirjasto

Akseli ja Mary Gallen-Kallelan kotikirjasto kertoo, mitä taiteilijan perheessä on luettu. Se sisältää perheelle kuuluneet teokset (n. 3500 nidettä). Kotikirjastossa on muun muassa aikakausjulkaisuja, taide- ja tiedekirjallisuutta, kotimaista ja ulkomaista kaunokirjallisuutta, matkaoppaita ja näyttelyluetteloita.

Tutustu kotikirjaston luetteloon pdf-muodossa tästä linkistä.

Ilvesluola_1904

Omistatko Akseli Gallen-Kallelan teoksen?

Epäiletkö, että hallussasi oleva teos voisi olla Akseli Gallen-Kallelan maalaama? Haluatko lisätietoja teoksesta tai tarjota sitä lainaksi näyttelyihin?

Gallen-Kallelan Museo tarjoaa avuksesi teostunnistuspalvelua.

Lue lisää

Teostunnistus
gkm354

Oletko järjestämässä Gallen-Kallelaan liittyvää näyttelyä?

Gallen-Kallelan Museo lainaa kokoelmistaan esineitä, teoksia ja muita aineistoja näyttelytarkoituksiin tahoille, jotka pystyvät vastaamaan turvallisista olosuhteista koko laina-ajan.

Lue lisää

 

Teoslainat

Tietopalvelut ja kuvapyynnöt

Tältä sivulta saat tietoa Gallen-Kallelaa koskevien tutkimusaineistojen sijainneista sekä museon kuva- ja tutkijapalveluista.

Lue lisää

Kuva- ja tutkijapalvelut

Gallen-Kallelan Museo

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna esittelee vaihtuvissa näyttelyissä Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. Museo tarjoaa monipuolista toimintaa ja tapahtumia sekä toimii Akseli Gallen-Kallelaan liittyvän tiedon keskuksena.

Tervetuloa tutustumaan tuttuun ja tuntemattomaan taiteilijaan, Akseli Gallen-Kallelaan!

Kahvia ja kulttuuria

Cafe Zoceria Tarvaspää

Ajankohtaista