Akseli Gallen-Kallelan Museosäätiö

 

 

Gallen-Kallelan Museota ylläpitää Akseli Gallen-Kallelan Museosäätiö. Vuonna 1958 rekisteröidyn säätiön tehtävänä on Akseli Gallen-Kallelan taiteen ja elämäntyön vaaliminen ja yleisön mielenkiinnon vireillä pitäminen sitä kohtaan.

Säätiön perustajat olivat rouva Kirsti Gallen-Kallela-Väisänen, rouva Pirkko Gallen-Kallela ja neiti Aivi Gallen-Kallela, Kalevalaseurasäätiö ja Suomen Kulttuurirahaston kannatusyhdistys r. y. Museon taide- ja kulttuurihistoriallinen kokoelma saatiin lahjoituksina Kirsti Gallen-Kallela-Väisäseltä sekä Pirkko ja Aivi Gallen-Kallelalta. Museon nykyiset, kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävät taide- ja kulttuurihistorialliset kokoelmat ovat karttuneet myöhemmin lisäksi mm. Kaari Raivion sekä Olavi ja Ritva Kaurasen lahjoituksilla sekä muilla yksityisiltä ja yhteisöiltä saaduilla lahjoituksilla.

Säätiön toimintaa on viime vuosina kehitetty merkittävästi. Museon nykystrategian mukainen visio 2030: Gallen-Kallelan Museo on taiteilija Akseli Gallen-Kallelaa koskevan tiedon ja elämysten keidas, joka vaalii kulttuuriperintöä ja tuottaa hyvinvointia. Museon toiminta on ekologisesti kestävää. Tutustu museosäätiön strategiaan: 

Säätiö hallinnoi museon kokoelmia, kehittää museon toimintaa ja ylläpitää lisäksi ainutlaatuisia, suojeltuja kiinteistöjä: Tarvaspään ateljeeta, Villa Linuddia ja rannan savusaunaa. Säätiö vaalii museotontin kulttuurihistoriallista perintöä ja luontoarvoja, joiden merkitys ja ainutlaatuisuus osana museon toimintaa ja yleisöpalvelua kasvavat vuosi vuodelta. Museoalue kiinteistöineen on suojeltu rakennussuojelulailla. Koko Tarvaspään niemi on inventoitu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

 

Museosäätiötä johtaa hallitus, johon vuosina 2023–24 kuuluvat:

toimitusjohtaja Johanna Piisi, puheenjohtaja

asianajaja Tuomas Aho

ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, varapuheenjohtaja

taidehistorioitsija Elina Heikka

toimitusjohtaja Jaana Jalonen

taidemaalari Antti Linnovaara

taidemaalari Maaria Märkälä

rakennusneuvos Tuulikki Terho.

Tee löytöjä ja hanki tietoa

Gallen-Kallelan Museon kokoelmat muuttavat uuteen säilytystilaan alkuvuodesta 2023. Tästä johtuen museon kokoelmiin liittyvä asiakaspalvelu suljetaan 1.5.2023 asti.

Lue lisää

Kokoelmat

Gallen-Kallelan Museo

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna esittelee vaihtuvissa näyttelyissä Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. Museo tarjoaa monipuolista toimintaa ja tapahtumia sekä toimii Akseli Gallen-Kallelaan liittyvän tiedon keskuksena.

Tervetuloa tutustumaan tuttuun ja tuntemattomaan taiteilijaan, Akseli Gallen-Kallelaan!

Ukrainan lippu

Apua Ukrainaan

Ajankohtaista