Uudet kunniamerkit (2023–2024)
Mia Seppälä ja Kilonpuiston peruskoulun 8. luokan ja Puistopolun Peruskoulun 7. luokan oppilaat: Veistos/kunniamerkki: lämpöpaino, messinki - Sculpture/Mark of Honor, heat-printed, brass
Luovutuskirjat: risografia, mustesuihkutuloste väripaperille
Teos koostuu nuorten suunnittelemista uusista kunniamerkeistä ja on toteutettu yhteistyössä Kilonpuiston peruskoulun 8. luokkien ja Vuosaaren Puistopolun peruskoulun 7. luokkien oppilaiden kanssa. Olen toiminut teoksen idean kehittäjänä, koordinoijana ja avustanut oppilaiden suunnitelmien viimeistelyssä kunniamerkeiksi luovutuskirjoineen. Yhteistyö koulujen kuvaamataidonopettajien Lumi Saarikosken ja Ama Esselin kanssa on mahdollistanut käytännön toteuttamisen kouluilla. Kunniamerkkisarja tullaan luovuttamaan Suomen Tarinat -hankkeelle Gallen-Kallelan Museossa järjestettävässä käänteisessä luovutustilaisuudessa keväällä 2024.
Teoksen lähtökohtana ovat Mannerheim-museon ja Gallen-Kallelan Museon kunniamerkkikokoelmat, joiden rinnalle nuorten suunnittelemat uudet kunniamerkit asettuvat. Projekti nostaa esiin nuorten käsityksiä siitä, millaiset saavutukset ansaitsisivat kunniamerkin tänä päivänä ja tulevaisuudessa Suomessa. Näen peruskoulun paikkana, jossa kaikki voivat mahdollisimman tasavertaisesti osallistua ja tuoda esiin omia näkemyksiään. Kunniamerkki toimii tässä symbolina ja tarjoaa mahdollisuuden käsitellä aihetta monipuolisesti.
Projektin monet eri vaiheet ovat jättäneet nuorille kenties syvemmän muistijäljen kuin pelkkä lukeminen aiheesta. Erityisesti moniaistinen lähestymistapa, joka yhdistää sanallisen, kuvallisen ja museokäynnin kokemuksen, voi olla oppimisen kannalta merkityksellistä.
Kokonaisuuden huipentaa Gallen-Kallelan Museon Tarvaspään ateljeelinnassa keväällä 2024 nähtävä näyttely, jossa kaikki kunniamerkit luovutuskirjoineen ovat esillä. Aiemmin kesällä 2023 Puistopolun 7. luokkien oppilaiden suunnittelemat kunniamerkit esiteltiin Mannerheim-museon vihreässä salongissa. Vaikka kaikki ehdotukset eivät konkretisoituneetkaan, tämä prosessi käynnisti keskustelun ansioista ja niiden liittyvistä arvoista.
Matkan varrella korostuivat tärkeät teemat, kuten eläinten oikeudet sekä merien ja metsien suojelu, jotka näkyivät monissa ehdotuksissa. Lisäksi kiinnitettiin huomiota ammattikuntiin ja tieteenaloihin, jotka ovat saattaneet jäädä vähemmälle huomiolle, kuten maanviljelijät, erotuomarit ja tähtitieteilijät, ja he saavat nyt ansaitsemaansa tunnustusta. Kulttuurisista ilmiöistä esimerkiksi rap-musiikki nousi esiin arvostuksen aiheena. Jopa niinkin arkinen asia, kuten leipä, sai oman kunniamerkkinsä. Kaiken kaikkiaan nuorten ehdotuksissa näkyi inhimillisyyttä, samaistumiskykyä, empatiaa ja innostusta, huumoria unohtamatta.
Perinteisesti kunniamerkit annetaan ansioituneille henkilöille tai tahoille, jotka on nimetty merkin saajiksi luovutuskirjassa. Näyttelyn aikana tapahtuvassa käänteisessä kunniamerkkien luovutusseremoniassa merkit luovutetaan Gallen-Kallelan Museossa Suomen tarinat -hankkeelle. Tavoitteena on tuoda uutta näkökulmaa kunniamerkkiperinteeseen ja pohtia, kenelle perinne on suunnattu ja miten siihen osallistumista voitaisiin laajentaa, esimerkiksi ottamalla huomioon nuorten näkemykset. Luovutusseremonia ja näyttely liittää nuorten suunnittelemat kunniamerkit osaksi tulevaa historiaa.
Mia Seppälä
Puistopolun peruskoulun 7G oppilas Inga Havilan kunniamerkki merieläinten suojelijoille on kunnianosoitus tehdystä tärkeästä työstä merien monimuotoisuuden säilymisen puolesta. Inga toivoo, että merieläimien suojelutyöhön kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Hän painottaa tässä maailmanlaajuista merien suojelua, johon maapallon muotoa toistavasommittelu myös viittaa. Merieläinten suojelemiseksi on tärkeää antaa arvo itse merieliöstölle ja ekosysteemille kokonaisuutena.
Puistopolun peruskoulun 7D oppilas Marikki Granholmin kunniamerkki sairaanhoitajille on kunnianosoitus hyvästä työstä koronaviruspandemian aikana. Marikin kunniamerkissä laastarin voi nähdä symboloivan sairaanhoitajien tärkeää hoitotyötä, joka suojaa haavoittuvassa asemassa olevia. Pahimman koronan aiheuttaman vaaran väistyttyä, ammattiryhmän arvostusta tulisikin lisätä ja työn taakkaa keventää. Joskus voi käydä niin, että toisten auttaminen viekin huomiota jostakin muusta tärkeästä.
Puistopolun peruskoulun 7A oppilas Tella Kuivaniemen kunniamerkki on osoitettu vuoden vitsiniekalle, joka saa kaikki hymyilemään tai jopa nauramaan. Usein vaikeat ja hankalat asiat vievät huomion arjessa. Tällä merkillä Tella haluaa muistuttaa, miten humoristisella elämänasenteella varustetut ihmiset ja tunnelmankeventäjät ansaitsevat myös kiitoksen ja huomionosoituksen.
Puistopolun peruskoulun 7D oppilas Jennifer Sofija Kolomainen haluaa antaa kunniamerkin kaveruudelle. Hänelle kaveruus merkitsee empatiakykyä, sitä että huomaa jos toinen on surullinen tai yksin. On kuitenkin vielä arvokkaampaa, jos tarttuu myös toimeen ja koettaa piristää ja on kaveri toiselle.
Puistopolun peruskoulun 7D oppilas Ghaith Al-Dulami antaa kunniamerkin parhaalle suomalaiselle rap-musiikin tekijälle. Hän on pannut merkille, että suomiräp on kehittynyt paljon viime vuosien aikana ja siksi oikeastaan kaikki suomiräpin tekijät ansaitsisivat kunniamerkin. Tämä tunnustus yhdelle onkin samalla tunnustus kaikille suomalaisille räppäreille.
Puistopolun peruskoulun 7G oppilas Anahita Khayat osoittaa kunniamerkillään kunnioitusta eläimiä ja hyönteisiä kohtaan. Hän toivoo, että hyönteisten torjumisen sijaan kiinnitettäisiin huomiota myös niiden suojelutyöhön. Hyönteiskato osoittaa miten pienetkin eliöt merkitsevät maailman mittakaavassa suuria asioita.
Puistopolun peruskoulun 7G oppilas Afnaan Shareefan kunnioittaa avaruustutkimusta ja antaa kunniamerkin tähtitieteilijöille. Hän arvostaa niiden ihmisten työpanosta, jotka haluavat tutkia tähtiä. Etäisyyksien päähän kaukoputkella kurottava työ voi olla joillekin parasta mitä he tietävät ja siitä asenteesta heitä tulee myös kunnioittaa.
Puistopolun peruskoulun 7J oppilas Aino Turunen antaa kunniamerkin uusille saavutuksille urheilussa. Hän osoittaa merkin niille urheilijoille, jotka ovat saavuttaneet jotakin ennenkokematonta. Ainon näkemyksen mukaan urheilu koskettaa koko kansaa ja jokainen yksittäinen uusi saavutus on samalla suuri saavutus kaikille suomalaisille.
Puistopolun peruskoulun 7D oppilas Sofia Savo antaa kunniamerkin Eläinsuojelukeskus Tuulispäälle, joka on tehnyt tärkeää työtä hädänalaisten maatila- ja tuotantoeläinten pelastamiseksi. Kunniamerkin tarkoitus on kiinnittää huomiota tuotantoeläinten elinolosuhteiden parantamiseen suuntaamalla katse turkistarhauksen epäkohtiin ja teurastamoihin toimitettavien eläinten parempaan kohteluun.
Puistopolun 7G oppilas Ritag Ba Qutyan haluaa antaa kunniamerkin lääkäreille, jotka tekivät tärkeää työtä koronapandemian aikana. Lääkärien tekemän työn jäljet näkyvät tässä ajassa ja siinä, miten elämä jatkuu. Siitä kertoo myös merkin keskellä sykkivä sydän.
Kilonpuiston 8A oppilas Saara Mykkänen haluaa antaa kunniamerkin saimaannorpan suojelijoille. Saimaannorpan suojelu on aloitettu jo vuonna 1979 ja sen jälkeen norppakanta on kasvanut Saimaalla. Saara tuo esiin, miten ilmastonmuutoksen myötä lumiset talvet vähenevät eivätkä norpat pääse pesimään lumikinoksiin. Tästä syystä saimaannorpan suojelutyö on edelleenkin tärkeää.
Kilonpuiston 8B oppilas Najma Dualen mielestä oppilaat ansaitsevat oman merkkinsä. Erityisesti Najma haluaa kohdistaa huomion sellaisiin oppilaisiin, jotka eivät ehkä aiemmin ole olleet kovin motivoituneita koulun suhteen, mutta ovat päättäneet panostaa koulunkäyntiin aiempaa enemmän.
Kilonpuiston 8C oppilas Ghasaq Al-Zubaidi haluaa antaa kunniamerkin johtavassa asemassa olevalle henkilölle, joka ajattelee ja toimii kansalaisten etuja ajatellen. Hänestä on tärkeää, että ne, joilla on valtaa käyttävät sitä oikeisiin asioihin.
Kilonpuiston 8A oppilas Juho Vatilo antaa kunniamerkin ansioituneille pelinohjaajille / erotuomareille. Ilman heitä Suomi ei kykene Juhon mukaan kehittymään pelillisesti. Erotuomarin työ on vastuullinen ja tärkeä tehtävä, vaikka saa harvoin tunnustusta. Heidän päätöksensä monesti kyseenalaistetaan ja niistä valitetaan. Kunniamerkki antaa tunnustuksen erotuomarien hyvästä työstä.
Kilonpuiston 8A oppilas Maiju Suomela haluaa antaa kunniamerkin leivälle. Leipä on ruokkinut ihmiskuntaa tuhansien vuosien ajan ja auttanut vaikeiden aikojen yli. Sitä on helppo valmistaa, eikä se ole kallista. Ilman leipää ravinto on yksipuolisempaa ja vähemmän nautinnollista. Leipä on yksinkertaisesti hyvää!
Kilonpuiston 8E oppilas Ella Quarshie haluaa luovuttaa kunniamerkin luonnon – ja eläinten suojelutyölle. Hän osoittaa sen erityisesti kirjailija ja filosofi Elisa Aaltolalle, joka on myös ympäristö- ja eläinasioiden tutkija ja aktivisti. Ellan mielestä Elisan kaltaiset ihmiset tekevät tärkeää työtä ja ansaitsevat enemmän huomiota ja kunnioitusta.
Kilonpuiston 8C oppilas Emma Hannus antaa kunniamerkin lemmikeille, joista pidetään kovasti, mutta jotka saavat harvoin tunnustusta luonnonvaraisten eläinten lisäksi. Ihmisten parhaiden ystävien läsnäolosta on saatu nauttia satoja vuosia ja se on ihana asia.
Kilonpuiston 8C oppilas Lara Hämäläinen haluaa muistaa kunniamerkillään hevosia, jotka tuovat iloa kaikenikäisille. Hevosharrastus auttaa unohtamaan huolet, sen parissa voi myös rauhoittua. Hevosten kanssa voi tuntea vapaasti ja oppia myötätuntoa myös muita eläviä olentoja kohtaan.
Bio
Mia Seppälä on monialainen suomalainen kuvataiteilija, joka työskentelee performanssien, valokuvauksen ja liikkuvan kuvan parissa. Hänen teoksensa käsittelevät usein olemassa olevia sosio-kulttuurisia rakenteita ja vakiintuneita menettelytapoja. Seppälä käyttää ja kehittää uusia vuorovaikutteisia taiteen tekniikoita.
Viime aikoina Seppälän julkisia projekteja ja mediainstallaatioita on nähty hänen ei-kaupallisessa taidetilassaan itähelsinkiläisessä ostoskeskuksessa vuosina 2019–2022, Salon Taidemuseossa ja Suomen Valokuvataiteen Museossa vuonna 2022, sekä Mannerheim-museossa 2023.
Seppälä suorittaa tohtoriopintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa, josta valmistui taiteen maisteriksi vuonna 2017.
Museon kokoelmat
Museon kokoelmat kertovat tarinaansa Akseli Gallen-Kallelan taiteesta, elämästä ja mielenkiinnon kohteista.