Ladataan Tapahtumat

 

Akseli Gallen-Kallelan Afrikan-matka vuosina 1909–10 on tunnettu ja kiinnostusta herättävä ajanjakso. Nairobin seudulle, nykyisen Kenian pääkaupunkiin asettautunut Gallen-Kallela tallensi osana matkaansa silloisen Brittiläisen Itä-Afrikan elämänmenoa ja maisemia. Matkaan liittyviä aihepiirejä ja kokoelmia on käsitelty nyt ensimmäistä kertaa yhdessä kenialaisten toimijoiden kanssa sekä Suomessa että Keniassa!

Yhteisissä työpajoissa on purettu näyttelyn teemoja, kuten kolonialismia, metsästystä, Kenian historiaa, sekä tutustuttu näyttelyn aineistoihin: taiteeseen ja museon esinekokoelmiin. Paluu Keniaan -näyttely pitää sisällään kattavan kokoelman Gallen-Kallelan maalauksia, taiteilijan keräämää etnografista ja eläintieteellistä aineistoa. Kokonaisuutta täydentävät kenialaisyhteisöltä kerätty taustoittava tieto ja kokemukset museokokoelman esineistä.

Gallen-Kallelalle Itä-Afrikka näyttäytyi neitseellisenä paratiisina, jossa hän sai toteuttaa unelmiaan. Afrikka-kirjana tunnetussa muistelmissaan hän toteaa, ”—tänne saavuttuani aika pysähtyi. Kuin iankaikkinen, uudistuva fata morgana, näöt ympärillämme vaihtelevat; kaikki on vain päiviä ja öitä, jotka auringon, kuun ja tähtien kanssa sulautuvat yhteen, ilmassa niin lempeässä, että oman olemisen unohtaa”.

Paluu Keniaan -näyttelyn yhteydessä museo julkaisee aihetta tukevan julkaisun, johon kirjoittavat tutkijat Suomesta ja Keniasta, lisäksi mukana on työpajoihin osallistuneiden henkilöiden haastatteluja. Kirjan keskeinen tavoite on käsitellä taiteilijan Kenian-aikaa nykytutkimuksen valossa.

Näyttelytekstit ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja swahiliksi.

Näyttely on saanut tukea Espoon kaupungilta sekä Koneen Säätiöltä. Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry valitsi näyttelyn vuoden 2023 museopedagogiseksi teoksi.  

 

Tietoa esteettömyydestä

Tutustuthan museon esteettömyystietoihin sekä turvallisemman tilan ohjeisiin ennen museovierailua. Esteettömyystiedoista löydät tärkeää tietoa parkkipaikan ja wc-tilojen sijainnista sekä rakennusten esteettömyydestä.

Esteettömyys

Turvallisemman tilan ohjeet

Esteettömyys
Tarvaspää kesällä

Ajankohtaista

Tutustu museon ajankohtaisiin näyttelyihin, tapahtumiin, opastuksiin sekä ajankohtaisiin tiedotteisiin.

Ajankohtaista

Gallen-Kallelan Museo

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna esittelee vaihtuvissa näyttelyissä Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. Museo tarjoaa monipuolista toimintaa ja tapahtumia sekä toimii Akseli Gallen-Kallelaan liittyvän tiedon keskuksena.

Tervetuloa tutustumaan tuttuun ja tuntemattomaan taiteilijaan, Akseli Gallen-Kallelaan!

Kahvia ja kulttuuria

Cafe Zoceria Tarvaspää

Ajankohtaista