”Jos Akseli Gallen-Kallela eläisi tänä päivänä, olen varma, että hän tekisi kaikkensa tukeakseen Ukrainaa sen taistelussa Venäjän sortovaltaa vastaan,” totesi Olga Dibrova, Ukrainan suurlähettiläs Suomessa.

Huhtikuun alussa juhlimme lämminhenkisessä tilaisuudessa Gallen-Kallelan Museon ukrainankielistä ääniopastusta. Äänioppaan julkaisujuhlaan museolle saapuivat Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova ja hänen puolisonsa lisäksi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sekä Museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu ja viestintäjohtaja Miisa Pulkkinen. Mukana oli lisäksi Espoon kaupungin ukrainalaisia työntekijöitä sekä opiskelijoita, museomme kieliharjoittelija Yelyzaveta Panchenko sekä ukrainankielinen oppaamme Daria Skidan.

Akseli Gallen-Kallelan elämää ja taidetta sekä Tarvaspään historiaa avaava äänioppaamme julkaistiin jo loppuvuodesta, ja se on kuultavissa Tarinasoitin -palvelusta. Oppaamme on kolmas ukrainankielinen audio-opastus, joka Museoliiton tuella on tähän mennessä julkaistu. Museomme ystävä Tatyana Pitchulina toimi äänioppaan lukijana selkeällä ja tunteikkaalla ilmaisullaan. Ääniopas palvelee museovieraita ja Gallen-Kallelan ystäviä pitkään: audio-opastuksen sisältö keskittyy Tarvaspään historiaan ja taiteilijan tarinaan, eikä ole sidottu vaihtuviin näyttelyihimme.

Audio-oppaat ukrainalaisen kulttuurin tukena

Vuonna 2020 Ukrainan presidentin puoliso Olena Zelenska teki aloitteen ukrainankielisen äänioppaiden saamisesta kulttuurikohteisiin ympäri maailmaa, ja Ukrainan suurlähetystö Suomessa välitti toiveen Suomen Museoliitolle. Suomen Kulttuurirahasto myönsi Museoliitolle 25000 € rahoituksen hankkeeseen, joka käynnistyi vuoden 2023 alussa. Gallen-Kallelan Museo oli yksi 14 museosta, joille myönnettiin avustusta audio-oppaan tuotantoon. Lue lisää Museoliiton tukemista ukrainankielisistä audio-opastuksista täällä

Suurlähettiläs Dibrova piti vaikuttavan puheen ukrainalaisen kielen ja kulttuurin tukemisesta. Hyökkäyssota on kohdistunut myös kulttuuriin: pommituksissa on tuhoutunut jo satoja kulttuurikohteita kirjoista museoihin, ja museot ovat joutuneet myös ryöstelyn kohteeksi. Suurlähettiläs Dibrova osoitti myös Gallen-Kallelan tuntemusta, ja totesi, että jos Akseli Gallen-Kallela eläisi nyt, hän tukisi Ukrainaa sen taistelussa Venäjän sortovaltaa vastaan. Gallen-Kallelan Museolle Ukrainan tukeminen on tärkeää. Museoomme on ilmainen sisäänpääsy ukrainalaisille, ja järjestämme myös avoimia yleisöopastuksia ukrainan kielellä. Yleisöopastukset käynnistyvät jälleen kesäkuun lopulla Sydänmailla -näyttelyssämme.

  • Kuva 1. Ryhmäkuva juhlaväestä.
  • Kuva 2. Museonjohtaja Tuija Wahlroos esittelee Rinnastuksia: Kimmo Kaivanto & Akseli Gallen-Kallela -näyttelyä suurlähettiläsparille.
  • Kuva 3. Tatyana Pitchulina Studio Muuntamolla äänioppaan nauhoituksissa.

Artikkelin kuvat: Georg Wahlroos ja Saku Anttila.

Tarvaspää kesällä

Ajankohtaista

Tutustu museon ajankohtaisiin näyttelyihin, tapahtumiin, opastuksiin sekä ajankohtaisiin tiedotteisiin.

Ajankohtaista
Akseli Gallen-Kallelan teos Madonna, jonka mallina toimivat hänen vaimonsa Mary sekä vastasyntynyt tytär Impi Marjatta.

Museon kokoelmat

Museon kokoelmat kertovat tarinaansa Akseli Gallen-Kallelan taiteesta, elämästä ja mielenkiinnon kohteista.

Perustietoa kokoelmista

Kokoelmat Finnassa

Kysy museolta

Kokoelmat